Gezinstherapie

Gezinstherapie in Arnhem en Nijmegen

Gezinstherapie in Arnhem, Nijmegen en Grave

Er gaat veel goed in je gezin. Maar er zijn ook kwesties waar je samen niet goed uitkomt.

Misschien verloopt de communicatie moeizaam of ontstaan er conflicten. Er kunnen meningsverschillen zijn over de opvoeding of misschien gaat het niet goed met één iemand in je gezin wat van grote invloed is op hoe je met elkaar omgaat. Vaak vinden jullie een zelf een oplossing, maar nu lopen jullie vast. Er is gemerkt of ongemerkt een patroon ontstaan dat niet zomaar te stoppen is. Dan kan gezinstherapie een oplossing bieden.

In de therapie ga je oefenen met dat wat nodig is om je gezinssituatie te verbeteren. Zodat er ruimte ontstaat om weer positief met elkaar om te gaan.

Waarom gezinstherapie?

  • Je wilt beter contact met je kind, ouders, broer of zus.
  • Je zoekt een oplossing voor spanningen of conflicten.
  • Je hebt moeite met het gedrag van je kind en je wilt hem of haar zo goed mogelijk begeleiden.
  • Je hebt het gevoel dat je klem zit tussen twee familieleden.
  • Je zoekt een manier om het gezamenlijk ouderschap in te vullen (als partners of als ex-partners).
  • Iemand uit je gezin heeft een verslaving of psychische problemen en je zoekt een manier om hier samen mee om te gaan.
  • Je hebt moeite met de manier waarop je ouders, of andere familieleden, zich mengen in de opvoeding van je kind.
  • Je wilt beter begrijpen wat er vroeger in jullie gezin speelde.

Kennismaken?

Vraag via het contactformulier een kennismakingsgesprek aan.

De gesprekken

Als je contact opneemt met de praktijk, dan word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Je kunt terecht op onze locatie in Arnhem, onze locatie in Nijmegen of onze locatie in Grave. Tijdens het kennismakingsgesprek ontvang je uitgebreide informatie over gezinstherapie. Zo kun je een goede keuze maken of dit bij je past en of het klikt met de therapeut.

Wordt besloten van start te gaan, dan wordt afgesproken hoe vaak je een gesprek zult hebben. Meestal is dit eens per twee weken. Er wordt heel precies gericht op wat er voor jullie gezin nodig is. Tien tot twaalf gesprekken zijn dan ook meestal voldoende.

In de gesprekken ga je werken aan dat wat nodig is om je gezinssituatie te verbeteren. Allereerst wordt besproken wat er goed gaat en waar het knelt. Mogelijk ervaar je de situatie allemaal op je eigen manier en er wordt stilgestaan bij ieders perspectief.

Ook komt aan bod of er nog andere factoren van invloed zijn geweest op jullie gezinsleven. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan ziekte, verlies of de overgang naar een nieuwe fase, zoals de overgang naar zelfstandigheid (puberteit / adolescentie).

Door te achterhalen waar de moeilijkheden en de mogelijkheden liggen kan uiteindelijk een plan gemaakt worden hoe het beste aan de doelen gewerkt kan worden. De gestelde doelen komen in een behandelingsovereenkomst te staan, wat het vertrekpunt is voor de gesprekken die volgen.

Waarmee jullie precies aan de slag gaan, hangt af van wat er precies speelt. In de gesprekken wordt in ieder geval geoefend om de patronen die jullie in de weg staan te vervangen voor nieuwe, positieve interacties. Er wordt op zoek gegaan naar nieuwe mogelijkheden. Het is belangrijk dat de oplossingen voor iedereen in het gezin werken.

Is spelen beter dan praten?

In sommige gevallen is enkel gesprekstherapie niet het aangewezen middel om aan verandering in je gezin te werken. Bijvoorbeeld omdat je kind(eren) nog jong zijn. Of omdat je hebt gemerkt dat er over praten tot onvoldoende verandering leidt. Mogelijk is Theraplay dan geschikt voor jullie.

Met de gehechtheidtheorie als uitgangspunt is dit een therapievorm met als doel het versterken en (op)bouwen van de hechtingsrelatie tussen ouders en kind, het vergroten van zelfvertrouwen, het vertrouwen in elkaar en stimuleren van een speelse betrokkenheid op elkaar. Het is een persoonlijke en lichamelijke begeleidingsvorm waarbij gedeeld plezier centraal staat.

Kennismaken?

Vraag via het contactformulier een kennismakingsgesprek aan.

Tarieven, vergoedingen en wachttijden voor gezinstherapie en Theraplay

Bezoek onze pagina’s over de tarieven, vergoedingen en wachttijden van gezinstherapie en Theraplay.

Bekijk tarieven en vergoedingen

Bekijk onze wachttijden

Onze therapeuten

Bezoek de teampagina om kennis te maken met de systeemtherapeuten van Praktijk Relou.

Bekijk het team

"We zijn als gezin in therapie gegaan om te kunnen dealen met het volwassen worden van onze kinderen. Onze therapeut heeft, via praktische voorbeelden, ons handvatten gegeven waardoor we veel beter om kunnen gaan met elkaars gevoelens. De sfeer in huis is 180 graden ten goede gekeerd."

Kennismaken?

Vraag via het contactformulier een kennismakingsgesprek aan voor gezinstherapie in Arnhem, Nijmegen of Grave.