Flexibel inspelen op meervoudige hulpvragen
Stefan (31) en Monique (28) melden zich bij onze praktijk voor relatietherapie. “Het is crisis,” vertellen ze. Ze zijn in een lastig patroon terecht gekomen. Monique probeert alsmaar contact met Stefan te krijgen en zegt dat hij moet veranderen, waarop Stefan zich meer en meer terugtrekt en zich afsluit. Het maakt Monique radeloos, ze probeert uit alle macht om tot Stefan door te dringen.
Stefan heeft het gevoel met zijn rug tegen de muur te staan. “Ik heb het gevoel dat ik niets goed kan doen,” legt hij uit. Intimiteit is er al lang niet meer. Het blijkt dat Stefan eerder een tijd lang depressief is geweest. Nu is hij weer net zo somber als eerst. Als Stefan zich vorige maand met deze klachten zich bij de huisarts meld, krijgt hij antidepressiva voorgeschreven en wordt doorverwezen naar een psycholoog voor behandeling.
Wat zou er gebeuren als we Monique en Stefan alléén relatietherapie zouden aanbieden? De machteloosheid bij de twee zal toenemen. In de gesprekken wordt gestimuleerd om anders met elkaar om te gaan. Maar als de depressie niet herkend wordt, zal het onvoldoende lukken om deze patronen te doorbreken. Misschien denken ze na verloop van tijd dat het gewoon niet meer werkt tussen hen. Psychologische behandeling van de depressie is ook noodzakelijk.
Omgekeerd geldt dat uitsluitend psychologische behandeling ze ook onvoldoende verder helpt. De klachten van de depressie zullen hoogstwaarschijnlijk verminderen. Maar de patronen zijn in de relatie geslopen en verdwijnen niet vanzelf. Monique voelt zich dusdanig overbelast en tekortgedaan dat het moeilijk is om zich weer open te stellen. Stefan voelt zich erg onzeker en trekt zich op zulke momenten gemakkelijk terug. En hoe krijgen ze weer intimiteit in hun relatie terug? Als deze patronen onveranderd blijven is de kans aanwezig dat dit opnieuw psychische klachten naar boven haalt. Relatietherapie om patronen te doorbreken is in deze gevallen noodzakelijk.
Maar weinig hulpvragen staan op zichzelf
Monique en Stefan hebben meervoudige hulpvragen. De depressie van Stefan, de patronen in de relatie- ze zijn allemaal van belang. De kwestie van Monique en Stefan is geen uitzondering. In tegendeel: de afgelopen jaren hebben we in onze praktijk gezien dat relatie- of gezinsproblemen regelmatig samengaan met individuele klachten, zoals een depressie, trauma, of verslaving.
Hoe help je cliënten écht verder met meerdere hulpvragen?
Meervoudige hulpvragen hebben een meervoudige aanpak nodig. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Krappere budgetten in de zorg staan een benadering op maat vaak in de weg. Zo is de vergoeding van relatietherapie sinds een tijd geschrapt uit het basispakket.
In de behandeling kan een psycholoog natuurlijk niet op de stoel van de systeemtherapeut gaan zitten, of omgekeerd. Hoe bied je cliënten dan toch een maattraject, zonder dat ze van plek naar plek hoeven? Praktijk Relou komt met een praktische oplossing: we bieden meerdere disciplines onder één dak.
Alle behandelingen voor hulpvragen onder één dak
Stefan en Monique kunnen terecht voor psychologische behandeling bij een GZ-psycholoog én voor relatietherapie bij een systeemtherapeut. Is er sprake van een parallel traject? Dan hebben de verschillende deskundigen nauw contact met elkaar. Zodat de trajecten elkaar ook echt aanvullen en niet langs elkaar heen gaan lopen.
Daarom biedt Praktijk Relou waar nodig een combinatie van behandelvormen. Het resultaat? Beter kunnen inspelen op meervoudige hulpvragen, met alles onder één dak.
Contact
Meer weten over de voordelen van multidisciplinair en contractvrij werken? Wij gaan graag met u in gesprek.