Psycholoog volwassenen

Psychologische behandeling in Arnhem of Grave

Behandeling bij een psycholoog in Arnhem of Grave

Psychische klachten zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige mensen hebben last van somberheid, anderen krijgen te maken met angsten. Ook kan het zijn dat je op verschillende gebieden in je leven vastloopt en niet weet waarom.

De ernst van klachten verschilt. Het kan gaan om ernstige klachten, zoals in het geval van een angst- of persoonlijkheidsstoornis. Maar ook voor lichtere klachten, kun je de hulp van een psycholoog inroepen. Bijvoorbeeld als je vastloopt in het maken van een keuze, of als je een moeilijke gebeurtenis in je leven wilt verwerken.

Wat kan onze psycholoog zoal voor je doen?

Onze psycholoog kan je:

  • Helpen controle te krijgen over angst- en paniekklachten;
  • Ondersteuning bieden als je een patroon van terugkerende somberheid of depressie wilt doorbreken;
  • Begeleiden bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen;
  • Ondersteunen bij een rouwproces of verlieservaring;
  • Helpen om te gaan met kwesties rondom zelfvertrouwen, zelfbeeld of identiteit;
  • Helpen bij spanningsklachten, concentratieproblemen, een burn-out of slaapproblemen;
  • Inzicht geven en ondersteuning bieden bij diagnoses zoals AD(H)D en/of autisme;
  • Helpen om te gaan met lichamelijke klachten of vermoeidheid, waarvoor geen medische oorzaak te vinden is;
  • Ondersteuning bieden bij lichte tot matige persoonlijkheids-, verslavings- of eetproblematiek.

Ook kan het zijn dat het niet duidelijk is wat er aan de hand is en dat je hier onderzoek naar wilt doen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor diagnostiek. Misschien wil je bijvoorbeeld weten of er sprake is van autisme, ADHD of persoonlijkheidsproblematiek.

Kennismaken?

Vraag via het contactformulier een kennismakingsgesprek aan.

Behandeling vergoed krijgen van jouw zorgverzekeraar

Om de behandeling bij een psycholoog vergoed te krijgen van de zorgverzekeraar is een verwijsbrief van huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist nodig. Dat kan een verwijzing voor behandeling in de basis GGZ zijn, of voor de Specialistische GGZ (welke van de twee hangt af van wat je klachten precies inhouden en hoe ernstig ze zijn). Als je er voor kiest om de behandeling zelf te bekostigen is er geen verwijsbrief nodig.

Als je vervolgens contact opneemt met de praktijk, dan nodigen we je uit voor een intakegesprek. Dit kan op onze locaties in Arnhem en Grave. Je kiest zelf de locatie van je voorkeur. Tijdens het intakegesprek ontvang je uitgebreide informatie over de behandeling. Zo kun je inschatten of ons aanbod bij je past en of het klikt met de behandelaar.

In de behandeling maken wij zoveel mogelijk gebruik van bewezen effectieve methoden (evidence based). Wij werken volgens de multidisciplinaire richtlijn GGZ.

Wat is het doel van de behandeling?

Wat het doel van de behandeling precies is, daar heb je zelf grip op. Al in de intake bespreken we waar je tegenaan loopt en wat je zou willen veranderen. We onderzoeken wat er speelt en wat je klachten precies betekenen (ook wel diagnostiek genoemd). Wat heb jij als persoon met jouw specifieke klachten nodig? Daar gaat het steeds om. Met als doel dat jij je weer beter voelt en met vertrouwen naar de toekomst kunt kijken.

Waar je precies mee aan de slag gaat en wat je bereikt, dat verschilt natuurlijk per persoon. Veel mensen zetten in de behandeling stappen waardoor gedachten en gevoelens minder in de weg gaan staan. Anderen krijgen verhelderde inzichten hun situatie en wat er precies gebeurd is. Weer anderen ervaren dat hun zelfvertrouwen en -kennis is toegenomen. Als de behandeling vordert, blijven we regelmatig bespreken of de gestelde doelen nog kloppen en of we op de goede weg zijn.

Psychische klachten kunnen van grote invloed zijn op de mensen om je heen. In een gezin of relatie ontstaan er dan al snel patronen. Herken je dit? Dan kan het raadzaam zijn om de mensen om je heen bij de behandeling te betrekken. Bij onze praktijk heb je die optie. Uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf of je daar wel of geen gebruik van maakt.

Aantal behandelingen

Na de intake schatten we bij welke soort behandeling je het meest gebaat zult zijn. Welke behandeling dat is, hangt af van de aard van je klachten en onze inschatting van de behandelduur. Bij lichte tot matige klachten kun je uitgaan van drie tot elf gesprekken. Bij complexere klachten zullen meer sessies nodig zijn.

Kennismaken?

Vraag via het contactformulier een kennismakingsgesprek aan.

Tarieven, vergoedingen en wachttijden voor behandeling bij een psycholoog

Bezoek onze pagina’s over de tarieven, vergoedingen en wachttijden van behandeling bij een psycholoog.

Bekijk tarieven en vergoedingen

Bekijk onze wachttijden

Onze therapeuten

Bezoek de teampagina om kennis te maken met de systeemtherapeuten van Praktijk Relou.

Bekijk het team

Zelf kiezen naar welke psycholoog je gaat?

Kies dan voor een restitutiepolis.

Lees meer

"Een fijne praktijk waar je je meteen op je gemak voelt als je binnen komt."

Kennismaken?

Vraag via het contactformulier een kennismakingsgesprek aan voor psychologische behandeling in Arnhem of Grave.

Training Mindfulness

Op onze locatie in Grave bieden we een training mindfulness aan.